E-Postalara Mobil Optimizasyon Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

ABD’de, aralarında “Kara Cuma” ve “Siber Pazartesi”nin de bulunduğu Şükran Günü haftasında, perakendecilerin gönderdiği e-postaların mobil cihazlarda görüntülenme oranlarında bir önceki yıla oranla yüzde 50′lik artış yaşandı. Satış ve pazarlama stratejilerinde devamlılık ve müşteri sadakati her daim en önemli konulardan biri olagelmiştir. E-posta pazarlaması da yüksek tıklama ve geri dönüş oranlarıyla e-ticaret sitelerinin en çok tercih ettiği pazarlama yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir araştırma da bu bilgiyi destekleyecek cinsten. ABD’li yetişkinlerin üçte birinin e-ticaret sitelerinin gönderdiği mailler aracılığıyla online alışveriş yaptığı ortaya çıkmıştı. Buna göre; son altı ayda online alışveriş yapan yüz ABD’liden 32′sinin gördükleri mailler üzerine siteye gidip, para harcadığı belirtiliyor. Tabi ki son zamanlarda yıldızı parlayan diğer bir trend olan mobil cihazları da göz ardı etmemek gerek. Akıllı telefon ve tabletlerden yapılan satış rakamlarının 2012 sonunda 22 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Tüm bu veriler ışığında, e-postalarını mobil cihazlara optimize etmeyen firmaların yarışta geride kalacağı oldukça aşikar. ABD’deki Şükran Günü haftasındaki alışveriş çılgınlığını derinlemesine inceleyen bir araştırma şirketi, perakendeciler tarafından gönderilen 2.8 milyon e-postanın yüzde 45′nin mobil cihazlardan görüntülendiğini ortaya koydu. Bu durum, mobilin gücüne inanmayan girişimler için üzücü, bu alanda tüm enstrümanlarıyla yer alan şirketler için sevindirici bir haber elbette. Aynı araştırma şirketinin, 2012 yılı için ortaya koyduğu veriler de bu durumdan çok farklı değil. Bu yılın ilk yarısında mobil cihazlardan e-posta görüntülenme oranlarında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 32 oranında bir artış yaşandığı belirtiliyor.Masaüstü cihazlarda ise bu oran gittikçe azalma eğiliminde. Bu bağlamda, markaların ciddi bir pazarlama silahı olan e-bülten gönderimlerini mobil cihazları (tabletler dahil) baz alarak kurgulaması artık her zamankinden de fazla önem arz ediyor. Satışa dönüştürme ve tıklama oranlarını artırabilmek, aynı zamanda marka sadakatini devam ettirebilmek için mobile optimize edilmiş e-posta gönderimlerinde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunuyor:
  • Daha sade, basit ve anlaşılır bir tasarım eşliğinde içeriklerinizi hazırlayın. Verilmek istenenmesajı kısa ve öz bir şekilde kullanıcıya ulaştırın.
  • E-postanızı göndermeden sıkı bir test sürecinden geçirip, link ve görsellerde sorun olup olmadığını kontrol edin.
  • E-postanıza yerleştirdiğiniz bağlantıları, dokunmatik ve nispeten daha küçük ekranlı mobil cihazlarda kolay tıklanabilmesi için görünür alanlara yerleştirin.
  • Aksiyona çağıran cümlelerinizi iyi seçin. Mobil kullanıcılarının, o anda muhtemelen hareket halinde olduklarından dikkatlerinin dağılma ihtimallerinin yüksek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Mümkünse, hedefe yönelik ve kişiselleştirilmiş teklifler içeren e-postalar hazırlayın.
  • Zamanlamayı iyi belirleyin. Hedef kitlenizin en uygun ve aktif olduğu zamanları Analytics gibi programlarla öğrenin ve buna göre bir gönderim stratejisi geliştirin.